Om Glasögoninfo.se

Glasögoninfo.se är en sida som innehåller artiklar och information om Glasögon och Glasögonfordral. Passar utmärkt för att guida dig inför valet av leverantör av Glasögon

>> Glasögonbågar hos Lensway.


Arbetsglasögon

>>    Glasögonbågar till bra priser - Snabbt & enkelt Köp Glasögonbågar på nätet via Optikbutiken här!

Arbetsglasögon. Idag är det många som har ett stillasittande arbete där man spenderar långa stunder framför en datorskärm. Forskningen visar att det finns ett samband mellan arbete framför bildskärmar och förekomsten av ögonbesvär. Om du märker att du känner dig trött i ögonen, lätt får ont i huvudet, besväras av ömmande axlar, så kan det vara ett tecken på att du behöver skaffa dig ett par arbetsglasögon.

Om du sedan tidigare har vanliga avstånds- eller läsglasögon så kan det vara så att dessa inte fungerar speciellt bra när det gäller arbete vid bildskärmar. Arbetsglasögon, eller bildskärmsglasögon, skiljer från dina privata glasögon då de har en annan styrka eller konstruktion.

Styrkan i ett par arbetsglasögon ska vara anpassade efter det individuella arbetsavståndet. Enligt Arbetsmiljölagen så ska en arbetsgivare vidta de åtgärder som behövs för att förebygga att de anställda utsätt för ohälsa eller olycksfall i arbetet. Detta innebär att arbetsgivaren är tvungen att tillhandahålla arbetstagaren hjälpmedel för synen som är utprovade för arbetet.

Du har rätt om att be om en undersökning hos en optiker. Regeln om bildskärmsglasögon gäller ifall arbetstagaren anses spendera mer än en timme om dagen framför en bildskärm. Denna undersökning ska du som arbetstagare behöva betala för ur egen ficka.

Förutom arbetsglasögon kan det även handla om andra saker som arbetsgivaren måste ordna med, såsom ytterligare belysning i det rum där man arbetar samt att det finns förstoringsglas att tillgå. Det finns en rad olika företag på marknaden som säljer arbetsglasögon. Därför är det alltid en god idé att jämföra de olika aktörerna utifrån pris, service, köpevillkor och garanti.

När du sitter på din arbetsplats, framför datorn, så bör skärmen vara placerad mellan 60 till 80 centimeter ifrån dig. Om du sitter med ett dokument i ett ordbehandlingsprogram bör den översta textlinjen vara placera ungefär 15 centimeter under ögonhöjd. Din arbetsplats bör vara placerad så att då får sidoljus från fönstret. Vidare bör din arbetsplats inte vara precis vid fönstret.

Förutom dina arbetsglasögon så finns det flera andra saker som man bör tänka på för att dina ögon ska må så bra som möjligt. I rummet där du arbetar ska det finnas en grundbelysning, såväl som en arbetsplatsbelysning. Du ska undvika att lysa upp din arbetsplats med halogenlampor. Detta eftersom de ger en alltför koncentrerad belysningsstyrka. När du jobbar vid datorn så kan dina arbetsglasögon vara enkelslipade. Man ska dock vara medveten om att de korrigerar för ett begränsat skärpedjup beroende på styrkan i glaset. Vill du kunna korrigera för både långa och nära avstånd så bör dina arbetsglasögon vara dubbelslipade.

Vidare finns det närproggresiva eller rumsprogressiva arbetsglasögon. Denna typ av arbetsglasögon korrigerar synen på nära respektive mellanavstånd, från ungefär 40 centimeter upp till 4 meter. Då det närproggresiva glaset reducerat avståndsseendet så medför detta att man fåt ett större fält för närseende jämfört med progressiva glas av den traditionella typen. En annan typ av arbetsglasögon är skyddsglasögon. Dessa syftar till att fungera som ett skydd för arbetstagare som arbetar i utsatta miljöer och ska även de betalas av arbetsgivaren.