Om Glasögoninfo.se

Glasögoninfo.se är en sida som innehåller artiklar och information om Glasögon och Glasögonfordral. Passar utmärkt för att guida dig inför valet av leverantör av Glasögon

>> Glasögonbågar hos Lensway.


Kontaktlinser

>>    Glasögonbågar till bra priser - Snabbt & enkelt Köp Glasögonbågar på nätet via Optikbutiken här!

Kontaktlinser. En kontaktlins appliceras direkt på ögat med adhesion. I regel använder man kontaktlinser för att slippa bära glasögon. Men kontaktlinser kan även bäras av rent estetiska skäl. Man kan exempelvis använda linser om man vill ha ”glitter” i ögonen eller för att korrigera kosmetiska defekter. Det finns ingen åldergräns för när man kan börja använda linser. Om en tonåring är mogen att ansvara för hantering av linserna som finns det inget som hindrar att hon eller han skaffar det.

Likväl ska man vara medveten om att det krävs en del arbete när det gäller att sköta sina linser på ett bra sätt. För att kunna köpa kontaktlinser i Sverige så måste man först få ett recept från en optiker. Historiens första kontaktlins tillverkades år 1887 av en schweizare vid namn A.E. Fick. Enligt uppgifter ska denna glaslins ha varit så obekväm att den endast kunde bäras i några få timmar.

A. E. Ficks kontaktlins blev således ingen kommersiell framgång. Det skulle dröja ända till 1940-talet innan de första kontaktlinserna kom ut på marknaden. Då var de tillverkade av en bit plexiglas, som täckte hela ögat. Under årens lopp har kontaktlinserna modifierats och den vanligaste typen i Sverige idag är så kallade mjuka linser. De kom på 1950-talet och gjorde möjligt för bäraren att ha linsen hela dagen.

Numera finns det också så kallade dygnet-runt linser. De tillverkas i silicon-hydrogelmaterial och kan bäras i en månad i sträck. Vidare finns det också kontaktlinser som skyddar mot ultravioletta strålar. Dessa kontaktlinser passar utmärkt att använda när man befinner sig i en solig miljö och man inte vill använda sig av solglasögon.

I dagsläget finns det många återförsäljare av kontaktlinser och konkurrensen dem emellan är tämligen stor. Därför är det alltid en god idé att jämföra priset mellan flera olika aktörer innan du handlar dina kontaktlinser. Kom dock ihåg att priset inte är alltid. Du ska alltid kontrollera vilka villkor som styr köpet.

Om du väljer att köpa dina kontaktlinser direkt över nätet så kan exempelvis sajter som YourLenses, Lensway, Netlens, Lensstore och Synfel varmt rekommenderas. Genom att handla kontaktlinser på nätet så kan du tjäna omkring upp till 2 000 kronor om året. Att handla sina kontaktlinser över nätet går snabbt och är enkelt.

Att bära kontaktlinser är förenat med få biverkningar. I vissa fall kan dock kontaktlinser orsaka små sår på horhinnan. I regel är detta ett resultat av att linsen skaver mot ögat i kombination med att irritation uppstått orsakad av att rengöringsmedel finns kvar på linsen samt minskad syretillförsel till ögat. Den minskade syretillförseln kan kompenseras av kroppen genom att den utvecklar blodkärl i kanten av hornhinnan.

Skulle du lida av torra ögon, eller irritation av något slag, så bör du undvika att använda kontaktlinser. Ögontorrhet är främst vanligt hos äldre. Vidare bör du undvika att använda kontaktlinser då du badar. Detta eftersom linser kan förorenas av bakterier och därmed orsaka infektioner. Om du inte vill ta ut dina linser när du badar kan du lösa problemet genom att använda dig av simglasögon.

Kom dock ihåg att du ska vara noga med att rengöra linserna direkt efter att du har badat. Du ska aldrig låna ut dina kontaktlinser till någon annan. Detta då de kan sprida infektioner.

Hur länge du kan förvara dina linser i linsvätskan varierar. Om du köpt en ny linsvätska så ska du alltid vara noga med att läsa på vad som står på förpackningen. Skulle du vara osäker på hanteringen av dina linser så är det alltid bra om du tar kontakt med din optiker.