Om Glasögoninfo.se

Glasögoninfo.se är en sida som innehåller artiklar och information om Glasögon och Glasögonfordral. Passar utmärkt för att guida dig inför valet av leverantör av Glasögon

>> Glasögonbågar hos Lensway.


Solglasögon

>>    Glasögonbågar till bra priser - Snabbt & enkelt Köp Glasögonbågar på nätet via Optikbutiken här!

Solglasögon. Solglasögon används huvudsakligen för att skydda ögonen mot alltför starkt solljus. Denna typ av glasögon kan också tillverkas för personer som har ett synfel. När man letar efter solglasögon så ska man alltid kontrollera ifall de har något UV-skydd. Om man bär mörka solglasögon som saknar UV-skydd så lurar dessa pupillen att vidgas, vilket kan skada dina ögon.

Är solglasögonen CE-märkta så innebär det att de har ett UV-skydd. Generellt så ger platsglas bättre UV-skydd än mineralglas. Mineralglas är också något tyngre. Platsglasen är emellertid inte lika reptåliga. För den bästa färgåtergivningen så bör du satsa på solglasögon med gröna eller grå glas. Om du tänkt bära solglasögonen när du kör bil så ska du satsa på bruna glas.

Priset på solglasögon kan skilja sig mycket åt. De allra dyraste designsolglasögonen kan kosta flera tusen kronor. Den mest välkände tillverkaren av solglasögon är troligen Ray Ban. Några andra kända tillverkare av solglasögon är Gucci, Dior, Armani och Bvlgari. Innan du införskaffar ett par solglasögon ska du alltid jämföra priset mellan flera olika återförsäljare. På så vis kan du tjäna många sköna slantar. Du kan också handla dina solglasögon direkt över Internet. Ofta är detta ett billigare alternativ. En nackdel är dock att du inte får den personliga servicen som den butiksförsäljaren kan erbjuda.

När du provar dina solglasögon så ska du kontrollera som att de sluter tätt kring ögat. Annars finns det en risk att det kan uppstå situationer när du blir bländad och då pupillen inte är anpassad till solljuset så kan detta uppfattas som ganska obehagligt. Risken för att du ska bländas är extra stor när du befinner dig i en miljö som reflekterar mycket ljus. Det kan exempelvis vara i båten på sjön eller när du står i skidbacken.

Vidare är det bra att vara medveten om att solglasögon är indelade i så kallade filterkategorier. Om ett par solglasögon tillhör en högre kategori så innebär det att lite ljus släpps igenom, och tvärtom. Ju högre kategori, desto bättre skyddas dina ögon. Om ett par solglasögon är av filterkategori 0, så ger de ett obetydligt skydd. Kategori 1 lämpar sig bra vid lite solljus och kategori 2 ger ett ganska bra skydd. Har du tänkt åka på solsemester så ska du dock välja solglasögon av filterkategori 3. Vidare finns också filterkategori 4 som är bra om du ska åka skidor.

Det är viktigt att komma ihåg att solglasögon i högre kategorier än 3 gör att det blir svårt för användaren att urskilja färger. Således är det inte en god idé att använda denna typ av solglasögon när man är ute och kör bil. Har du tänkt använda dina solglasögon för någon speciell typ av ändamål så är det alltid bra att be sin optiker om råd angående vilken styrka på filtret som kan vara lämplig.

Det finns också en typ av solglasögon som är polariserade. Detta innebär att ljuset som kommer vinkelrätt mot filtret filtreras bort. Denna typ av glasögon tar bort störande blänk från sjön eller skidbacken. Om du ska köpa solglasögon till dina barn är det mycket viktigt att du skaffar ett par som har ordentligt skydd. Barns ögon är inte lika tåliga som vuxnas. Kom ihåg att du alltid ska satsa på glasögon som är sköna att bära. Annars finns det en risk att de inte blir använda.