Om Glasögoninfo.se

Glasögoninfo.se är en sida som innehåller artiklar och information om Glasögon och Glasögonfordral. Passar utmärkt för att guida dig inför valet av leverantör av Glasögon

>> Glasögonbågar hos Lensway.


Terminalglasögon

>>    Glasögonbågar till bra priser - Snabbt & enkelt Köp Glasögonbågar på nätet via Optikbutiken här!

Terminalglasögon. Terminalglasögon, eller bildskärmsglasögon, är den typ av glasögon som är speciellt anpassade för arbete i kontorsmiljö och framför en bildskärm. Denna typ av glasögon skiljer sig från de du bär privat. Det har under en lång tid varit känt att personer som har progressiva eller dubbelslipade glasögon ofta får problem med nacke och rygg. En förklaring till dessa problem är att dessa personer ofta lyfter på hakan för att kunna se skarpt på bildskärmen.

Sedan en tid tillbaka finns det en lag som gör gällande att arbetsgivaren har en skyldighet att tillhandahålla speciellt anpassade glasögon till sina anställda. På marknaden idag finns det flera olika typer av terminalglasögon. Det är flera saker som påverkar vilken typ av läsglasögon som kan vara aktuella för dig. Vilken typ av arbete du har, det vill säga synavståndet, i förhållande till din ålder och ditt synfel vägs samman i en individuell bedömning.

Om du märker att du blir ansträngd i ögonen efter arbetsdagen eller lätt får ont i huvudet är det alltid en bra idé att gå till en synundersökning. Att gå igenom en synundersökning tar bara några minuter och därefter får du reda på vilket typ av synfel du har. Som arbetstagare så ska du inte själv behöva betala för synundersökningen. Detta förutsatt att du anses arbeta mer än en timme om dagen framför en datorskärm.

Kom ihåg att du alltid ska vända dig till en legitimerad optiker. Enligt Skatteverket så ska terminalglasögon, som en arbetsgivare tillhandhåller en anställd, ses som en skattefri förmån. Detta naturligtvis förutsatt att den anställde behöver terminalglasögon i sitt arbete. Om du vill läsa på mer om vilka regler som gäller för terminalglasögon så kan du beställa Arbetsmiljöverkets föreskrift Arbete vid bildskärm (AFS 1998:5).

Kom ihåg att din syn förändras över tiden. En klar majoritet av befolkningen har en annan syn nu än vad de hade för tre år sedan. Således ska du inte låta det gå för långt mellan gånger som du gör en synundersökning. Förutom själva terminalglasögonen är det flera saker som man kan göra för att göra en arbetsmiljö så skonsam som möjligt för dina ögon.

Först och främst ska det finnas en så kallad grundbelysning i hela lokalen. Vid ditt skrivbord ska det också finnas en arbetsplatsbelysning. Vid ditt skrivbord bör du undvika att ha halogenlampor då dessa kan ge en alltför koncentrerad belysningsstyrka. Du bör sitta, eller stå, vid ditt skrivbord så att dina ögon är på ungefär 60 till 80 centimeters avstånd. Skrivbordet bör vara placerat så att sidoljus kommer från fönstren. Undvik dock att placera skrivbordet direkt vid fönstret.

Enkelslipade terminalglasögon kan fungera bra på arbetsplatsen. Men man ska dock vara medveten om att denna typ av glasögon korrigerar synen för ett begränsat skärpedjup. Vill du kunna korrigera synen för långa, såväl som korta avstånd, så bör du bära dubbelslipade terminalglasögon. Förutom denna typ av terminalglasögon så finns det också de som kallas för rumsprogressiva eller närprogressiva. De korrigerar din syn på nära avstånd och mellanavstånd, från ungefär 40 centimeter upp till ungefär 4 meter.